tisdag 16 augusti 2016

Ett spännande uppdrag


Nya Landamäreskolan-Lilla Svalan

Nu händer det! Nu är äntligen skolan färdig och vi ska få flytta in och barnen med oss. Tillsammans ska vi skapa en skola som rustar barnen för framtiden. Så spännande och så pirrigt!

Skolan är så otroligt vacker. Den första gången vi gick in gapade vi av hänförelse. Fortfarande förundras jag när jag kommer över krönet och ser skolan ligga därnere. Tänk att jag ska få jobba där!
Inne på skolan luktar det nytt. Allt är liksom orört. En mycket speciell känsla.

Nu ska vi som sagt flytta in på den här skolan. Det är mycket som ska hända nu. Ingenting är riktigt klart och det är både utmanande och spännande.

Jag har fått ett extra ansvar för att arbeta med ateljén och de pedagogiska miljöerna. Det ser jag fram emot eftersom det är något som jag brinner väldigt mycket för. Tidigare har jag arbetat i både gamla, slitna lokaler och i helt nyrenoverade. Men aldrig i ett helt nybyggt hus. Inte heller på en skola med så spännande och innovativ arkitektur.

Det blir en utmaning att utrusta vår skola med material som utmanar och lockar till lek samtidigt som vi bevarar den ursprungliga estetiska tanken. Att vi bygger upp pedagogiska miljöer som är lika estetiskt tilltalande som skolan redan är. Att vi är noggranna med att det vi dukar fram ser tilltalande ut är viktigt. Lite som att vi inte ställer snabbmatskartonger på ett bord dukat med vita dukar och bordsdekorationer.

Barnen måste få ta plats i skolan och göra avtryck. Skolan är till för dem och vi måste försöka möta deras behov. Tillsammans måste vi lyssna på barnen och försöka hitta det som intresserar dem. När barnen inte har något som lockar eller intresserar dem börjar de håglöst att ”snurra” runt i lokalerna. Ständiga tillsägningar att barnen ska sluta springa runt tyder på att de inte har något att göra som utmanar och intresserar dem.

Vi måste också tillsammans se till att vi är rädda om vår fina skola. Att vi tar hand om allt som vi har fått och inte förstör.

Nu är vi precis i början. Allt är lite osäkert och ibland känns det som om marken gungar. Men då gäller det att skynda långsamt och inte vara rädda för att förändra det som inte verkar fungera. Att tänka utmaning istället för svårighet hur klyschigt den än kan låta är faktiskt något som fungerar i många lägen.

Nu börjar vi...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar